Sverige och Israel

Det började så bra.

Även om Sverige brutit mot neutraliteten och sålt kullager till Nazi-Tysklands kulsprutor och flygplan, verkade regeringen inse behovet av en judisk stat för Förintelsens offer. Trots att man skickat tillbaka flyende tyska judar till en säker död, tog man sedan krigslyckan vänt emot 10 000 judiska flyktingar och människospillror från koncentrationslägren. Sverige röstade för FN:s förslag om inrättandet av både en judisk och en arabisk stat.

  • Sverige måste stödja Israel som ett nationellt hemland för judar
  • Sverige måste avvisa palestiniernas krav på så kallad “rätt att återvända”
  • Sverige måste pressa PA att stoppa indoktrinering till hat och hyllningar av mord på civila i skolor och officiella medier
  • Sverige måste pressa PA att avveckla sitt stegrande belöningssystem för dömda terrorister
  • Sverige måste använda ekonomisk påtryckning för grundläggande reformer av UNRWA
  • Sverige måste öka medvetenheten om judiska flyktingar och Israel som en tillflyktsort
  • Sverige måste balansera stödet till grupper som sprider palestiniernas och israelernas argument
  • Sverige måste avvisa diskriminerande märkning av varor från israeliska bosättningar

Läs mer

Varför svek Sverige det nya Israel?

En del anser att förändringen när den bara 19 år gamla staten Israel, visat sig vara överlägset sina anfallande fiendeländer under Sexdagarskriget 1967. Andra menar att det fanns ekonomiska vinningar för Sverige att få arabiskt stöd vid oljekrisen 1970. Trots den dominerande arbetarsionismen i Israel, gjorde Olof Palme 1972 om terroristen Yasser Arafat till statsman.

Hur är relationerna Israel och Sverige idag?

Tidigare utrikesminister Bildt kallar israeliska poliser för ”nazister”. Utrikesminister Wallström påstår att poliser som stoppar terrorister från att mörda israeler bedriver ”utomrättsliga avrättningar”. UN Watch konstaterar att den svenska regeringen inte röstat för Israel en enda gång i FN:s generalförsamling sedan 2015, men fördömt Israel 92 gånger.  Den svenska regeringens ekonomiska och verbala stöd till de som vill utradera världens enda judiska stat, har skapat bottenfrusna relationer.