Sverige och Israel

Det började så bra.

Även om Sverige bröt mot neutraliteten och sålde kullager till Nazi-Tysklands kulsprutor och flygplan, verkade efterkrigsregeringen inse behovet av en judisk stat för Förintelsens offer. Man hade skickat tillbaka flyende tyska judar till en säker död, men från 1943 tog man emot 10 000 judiska flyktingar och människospillror från koncentrationslägren. Sverige röstade för FN:s förslag om inrättandet av både en judisk och en arabisk stat.

  • Sverige måste stödja Israel som ett nationellt hemland för judar
  • Sverige måste avvisa palestiniernas krav på så kallad “rätt att återvända”
  • Sverige måste pressa PA att stoppa uppvigling till hat och att hylla mord på civila, i skolor och officiella medier
  • Sverige måste pressa PA att avveckla sitt  belöningssystem för dömda terrorister
  • Sverige måste använda ekonomisk påtryckning för att reformera  UNRWA
  • Sverige måste öka kunskapen om judiska flyktingar och Israel som en tillflyktsort
  • Sverige måste balansera stödet till grupper som sprider palestiniernas och israelernas argument
  • Sverige måste avvisa diskriminerande märkning av varor från israeliska bosättningar

Läs mer

Varför svek Sverige det nya Israel?

En del anser att förändringen kom när den bara 19 år gamla staten Israel, visat sig vara överlägset de anfallande fiendeländerna under Sexdagarskriget 1967. Andra menar att Sveriges stöd till araberna, gav ekonomisk vinst vid oljekrisen 1970. Trots att  arbetarsionismen dominerade i Israel, gjorde Olof Palme terroristen Yasser Arafat till statsman 1972.

Hur är relationerna Israel och Sverige idag?

Förre utrikesminister Bildt kallade israeliska poliser för ”nazister”. Utrikesminister Wallström påstod att poliser som stoppade mördande terrorister bedrev ”utomrättsliga avrättningar”. Den svenska regeringen har inte röstat för Israel en enda gång i FN:s generalförsamling sedan 2015, men fördömt Israel 92 gånger.  Svenska regeringens stöd till de som vill utradera Israel, skapade iskalla relationer. Men sedan oktober 2021, har förhållandena förbättrats markant.

Stenkastningen mot judar vid Tempelberget fortsätter

På fredagsmorgonen skedde nya sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis vid Tempelberget i Jerusalem. Den senaste veckan har det varit flera våldsamheter i Jerusalem utförda av palestinska stenkastare som israelisk polis svarat på, i samband med den muslimska högtidsmånaden ramadan.

Läs mer »

Seger för MIFF Sverige: Lunds Center för mellanösternstudier begär utträde ur MESA som bojkottar israeliska akademiker

Sammanslutningen Middle Eastern Studies Association (MESA), där Centre for Advanced Middle Eastern Studies i Lund (CMES) är medlem, röstade i februari och mars 2022 för att bli en del av den rasistiska BDS-rörelsen mot Israel. 768 medlemmar röstade för och 167 röstade emot i en elektronisk omröstning. Omröstningen i MESA görs av enskilda medlemmar, där institutioner inte har rösträtt.

Läs mer »

MIFF:s artikel i DN

Amnesty International publicerade den 1 februari 2022 en rapport som anklagar Israel för apartheidövergrepp mot palestinier på Västbanken, Gazaremsan och i Israel. MIFF var snabbt

Läs mer »