Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Palestinsk typ av demokrati

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i ett möte med Ramallahs regering den 29 april 2019. (Foto: Flash90)

Mahmoud Abbas är nu inne på sitt 18:e år som president i sin första fyraårsperiod.

Den 9 januari var det exakt 17 år sedan den palestinska myndigheten höll sitt senaste presidentval, då Mahmoud Abbas demokratiskt valdes till president. Men sedan dess har det inte skett något nytt val alls, skriver Palestinian Media Watch.

Högst åtta år enligt lagen

Och detta trots att den palestinska vallagen säger att ”presidentens mandatperiod ska pågå i fyra år. Han/hon får inte väljas för mer än två mandatperioder”. Så, även om lagen är glasklar, är Abbas nu inne på det 18:e året av sin första valda 4-åriga mandatperiod som president. Som längst skulle han kunna vara president i åtta år, om han blev omvald.

Före valet 2005 fanns det 1 760 481 registrerade väljare, enligt den palestinska myndigheten. Men på grund av Hamas bojkott av valet, röstade bara 802 077 personer. Abbas fick 501 448 röster, dvs bara 28% av den palestinska väljarkåren.

Abbas ställde in valen igen

Palestinska parlamentsval har inte hållits sedan 2006. I december 2018 upplöste Abbas parlamentet och lovade nyval inom 6 månader, men han höll inte sitt löfte. Abbas meddelade i januari 2021 att valet skulle hållas i maj 2021, men när valet närmade sig ställdes det in igen. Då gick Abbas Fatah-parti så dåligt i opinionsmätningarna att de riskerade att förlora mot Hamas, som kallade avlysningen av valet för en kupp.

Anhängare till Abbas vid en demonstration i staden Tubas på Västbanken den 27 september 2020. (Foto: Flash90)

Även om EU kräver att val ska hållas i de palestinska områdena, så har EU i realiteten inte gjort något för att få gehör för kravet.

Vad används PA:s pengar till?

Trots avsaknad av val och att det inte förekommit någon parlamentarisk verksamhet (den har egentligen inte sammanträtt sedan mitten av 2006) ska, enligt PA:s budget, inte mindre än 290 miljoner kronor har lagts ut på ”PA:s centrala valnämnd” under åren 2011 till 2018. På samma sätt ska PA också spenderat 940 miljoner kronor på det palestinska parlamentet, trots att det inte haft någon verksamhet.

I november 2021 invigde PA och EU en ny byggnad för PA:s centrala valkommitté. EU har avsatt 60 miljoner kronor till byggnaden. Eftersom det inte har hållits val på många år kanske EU borde fråga sig vad pengarna egentligen går till?

Vad händer efter Abbas?

Palestinian Media Watch skriver att i avsaknad av en verklig demokratisk tradition, kommer oroligheter sannolikt att bryta ut i de palestinska områdena när Abbas slutligen lämnar sin position som palestinsk president och ledare.

Vad är alternativen?

Enligt palestinska opinionsundersökningar är de två ledande kandidaterna att ersätta president Abbas den dömde terroristen Marwan Barghouti,  som avtjänar fem livstids fängelsestraff i israeliskt fängelse, och Ismail Haniyeh, Hamas-ledaren. Hamas klassas av Israel, USA och EU som en terrororganisation.

Om ett parlamentsval skulle hållas baserat på röstlängderna från det inställda valet 2021, skulle Hamas ha vunnit en majoritet av platserna i parlamentet, precis som 2006.

Robert Kennedy Jr. sa att “demokrati är svårt och inte perfekt”, men demokrati på palestinskt vis – där val är en sällsynt händelse – har hittills visat sig vara lätt för Abbas och hans Fatah-parti.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem