Det är ingen trängsel i ankomst- och avgångshallen på Ben Gurion flygplats utanför Tel Aviv. Den här bilden är från den 6 september 2021. Nu kan det öppnas för internationella turister i Israel igen. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

Arbetar för att åter öppna Israel för turister

Turistministeriet i Israel arbetar med en plan för att tillåta vaccinerade turister i landet från november, skriver tidningen Jerusalem Post. En talesperson säger att ministeriet arbetar för att få liv i turismen igen. Målet är att tillåta utländska turister som har vaccinerats med ett vaccin som godkänts av ministeriet och som har ett godkänt coronapass i sitt eget hemland.

I april, när coronapandemin var på tillbakagång i Israel och den tredje vågen var över, började turistministeriet planera för hur landet skulle kunna öppnas igen för turister efter att gränserna hade varit stängda i över ett år. I slutet av maj kom de första grupperna av vaccinerade turister och den ursprungliga planen var att den skulle öppnas för enskilda turister från och med 1 juli.

Men sedan kom ännu ett coronautbrott som först sköt upp planen till 1 augusti, innan hela planen ställdes in på obestämd tid. Tre månader senare minska den fjärde vågen i Israel. Ska turister äntligen släppas in?

Det finns i alla fall anledning att vara optimistisk den här gången. Israel har hittills tvekat att erkänna utländska coronacertifikat. Men i september tecknade Israel ett avtal om att gå med i EU:s digitala certifieringsprogram. Det innebär ett ömsesidigt erkännande av dokumentationen.

Men, för att betraktas som fullvaccinerad måste utländska turister förmodligen uppfylla samma krav som israelerna, skriver Jerusalem Post. Det betyder att du bara anses vara helt vaccinerad om det är mindre än ett halvt år sedan du fick dos två. Annars måste besökare ha tagit en så kallad boosterdos, en tredje dos. Först nästa år kommer sannolikt en större andel av befolkningen i Sverige att erbjudas en boosterdos. Därför får man passa på att resa innan det gått sex månader sedan dos två.

Planen att åter öppna för turister diskuterades nyligen av regeringen, men inget beslut har fattats. En talesperson för turistminister Yoel Razvozov säger att frågan har högsta prioritet och att de arbetar för att öppna landet så snart som möjligt.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print
Share on telegram
Telegram