Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

WhatsApps grundare har i tysthet blivit megadonator för judiska ändamål

Striderna i Ukraina har kallats ett ”WhatsApp-krig" av många beroende på meddelande-appar och deras centrala roll i spridningen av propaganda. (Foto wikimedia.commons.org)
Ukrainskfödde Jan Koum har gått nästan obemärkt förbi i filantropins värld, men mångmiljardären är en av sina medreligiösas största anhängare

Samtidigt med kriget har WhatsApps uppfinnare, en ukrainskfödd jude vars skapelse gjorde honom till en av de rikaste människorna i världen, påfallande tyst under hela konflikten. Jan Koum, som kontrollerar en välgörenhetsstiftelse med ett dollarvärde för mångmiljardbelopp, har inte yttrat ett ord offentligt. Men många andra rika ukrainare och ryssar tillkännager gärna donationer till humanitära hjälpinsatser, berättar Asaf Shalev i Times of Israel.

Hjälper judar från Ukraina

Granskning av skattedeklarationer för Koums stiftelse före kriget, visar dock att den skygga WhatsApp-grundaren, som kom till Kalifornien från Ukraina som 16-åring, har mycket kontakter med det krigsdrabbade landet. Hans donationer inkluderar tiotals miljoner dollar till judiska organisationer som nu är involverade i hjälpinsatser i Östeuropa.

Ett exempel från 2019 till 2020 donerade Koum Family Foundation cirka 17 miljoner dollar till European Jewish Association, en organisation med huvudkontor i Bryssel som i mars 2022 skaffade bostäder, mat och kläder till flyktingar från krigets Ukraina.

Samma år fick Federation of Jewish Communities of CIS (tidigare Sovjet) 10,6 miljoner dollar och skapade en ambulansflotta för att evakuera patienter i hela Ukraina.

Den diskreta judiska givaren

Uppgifter om donationer från 2021 går inte att få tag i, varken från Koum eller de ideella organisationerna som fått medel. På grund av detta och Koums diskreta filantrofiska profil, har hans verk gått obemärkt förbi. Stillsamt har dock Koum blivit en av världens största donator för judiska ändamål.

Ger till judisk religiös organisation

Under 2019 till 2020 gav hans fond totalt 140 miljoner dollar till 70 judiska organisationer i USA, Östeuropa och Israel. Mest ger Koum-stiftelsen till ideella organisationer anslutna till Chabad-Lubavitch, den internationella och växande hasidisk-ortodoxa judiska rörelsen med ursprung i Östeuropa.

European Jewish Association, till exempel, leds av en Chabad-anknuten rabbin, och Federation of Jewish Communities of CIS räknar Berel Lazar, en stor Chabad-rabbin som leder Rysslands judiska samfund, som direktör. Koum har också gett till flera Chabad-församlingar i Kalifornien och andra organ inom rörelsen.

Chabad har varit mycket populära hos rysktalande judar, trots bristen på religiös efterlevnad bland många judar från det forna Sovjetunionen.

Judar undertrycktes i Sovjet

Joshua Tapper, en historiker för den sovjetiska judendomen, säger att rörelsen erbjuder ett tilltalande budskap för människor vars judiska identitet undertryckts av sovjetiska myndigheter.

“Chabads retorik är att ‘vår rörelse föddes här, vi överlevde många decennier under jorden, i den sovjetiska vildmarken, klarade oss med vettet och vår religiösa glöd och tro på Gud, och nu har vi återtagit vår rättmätiga plats som ledare för den Rysktalande judendomen”, anser Tapper.

Koum ger till sjukvård

Koums donationer är inte begränsade till religiösa grupper, utan har gett rikligt till det israeliska sjukvårdssystemet. Skatteregister avslöjar också att han är den tidigare anonyma givaren bakom ett nytt center på motsvarande 35 miljoner kronor för det rysktalande judiska samhället i San Francisco.

Pro-israelen Koum

Donationer på motsvarande 6 miljoner kronor gick till Maccabee Task Force Foundation, en organisation som grundades av den avlidne republikanska megadonatorn Sheldon Adelson för att stödja Israels opinionsbildning på universitetscampus.

Stiftelsen har också gett 60 miljoner kronor till Friends of Ir David, en grupp som försöker utöka den judiska bosättningen i delar av östra Jerusalem.

Jan Koums liv

Koum växte upp i utkanten av Kiev i staden Fastiv, som råkade beskjutas av ryska styrkor tidigt under det pågående kriget. 1992, efter Sovjetunionens fall och mitt i politisk oro och antisemitisk spänning, immigrerade han som tonåring med sin mor till Mountain View i Kalifornien, och fick bo i en tvårumslägenhet genom offentligt stöd. Hans far stannade kvar och dog 1997.

De förlitade sig på matkuponger och mamman var barnvakt medan Koum sopade golven i en livsmedelsbutik. Mamman dog 2000 I cancer och lämnade Koum föräldralös vid 24 års ålder.

Hans självutbildning inom datornätverk förde honom till den framväxande Silicon Valley, och fick jobb på Yahoo med sin framtida WhatsApp-medgrundare Brian Acton. “Ingen av oss har en förmåga att skitsnacka,” sa Acton till Forbes.

2007 tog de ett sabbatsår, men ansökte sedan om arbete på Facebook men fick nobben.

2009 hade iPhone nyligen lanserats och App Store var bara sju månader gammal. Forbes beskriver långa samtal om WhatsApp mellan Koum och Alex Fishman från Technion, i hans lägenhet i San Jose.

Succé för Koum inom IT

Inom två år efter WhatsApps lansering var det bland de mest nedladdade apparna, och erbjöd gratis, krypterade texter, telefonsamtal, videor och annat. 2013 hade WhatsApp 200 miljoner aktiva användare och en personal på 50.

Övertalades av Zuckerberg

Den enkla uppstarten i en lågprofilsbyggnad utan så mycket som en logotyp, fångade Mark Zuckerbergs uppmärksamhet. Efter en utdragen uppvaktning gick Zuckerberg Koum och Acton med på en försäljning och Facebook köpte WhatsApp för 22 miljarder dollar i kontanter och aktier 2014. Koum lämnade Facebook 2018 på grund av dess allt mer slappa sekretesspraxis.

Miljardären kommunicerade några av sina tankar till 90 000 personer som följde hans inlägg. Han hade en hårdnackad pro-israelisk hållning. Så småningom slutade han nästan helt att skriva på sociala medier. 46-årigen äger sex enorma herrgårdar i Silicon Valley och i Malibu, av vilka minst två är värda nära 1 miljard kronor.

Bortsett från de tidigare pro-israeliska uttalandena, hade han inte någon framtonad judisk identitet, så inriktningen på donationerna verkar har ingen känd orsak.

Många ryska filantroper

Koum är inte den enda givaren i en våg av rysktalande judar som har blivit rika inom teknik och andra sektorer. Ryskfödde Eugene Fooksman, som gick med i WhatsApp tidigt och grundade en stiftelse som donerade 11 miljoner kronor i 2020, och Max Levchin, en medgrundare av PayPal, som föddes i Ukraina donerar också till judiska ändamål.

Denna generation utvecklade sin förmögenhet och intresset för att bli filantroper. Denna grupp har en speciell historia genom att ha flytt från Sovjet. De har en inneboende judisk identitet, som gör att många donerar till judiska ändamål.

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 300 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan och trycka på “skicka”!