Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Arabisk TV: Tiotusen palestinier på Gazaremsan arbetar för den israeliska modeindustrin

Fler än 10 000 palestinier på Gazaremsan arbetar för den israeliska modeindustrin. Här förbereder de plagg för försäljning i israeliska butiker. Cirka 30–40 textilfabriker på Gaza arbetar för israeliska kunder. (Foto: Skärmdump Majalla)

Saudiarabiska nyhetsbyrån har tittat på ekonomiskt samarbete mellan Israel och Gazaremsan.

Visste du att över 10 000 palestinier på Gazaremsan arbetar för den israeliska modeindustrin? Förmodligen inte, eftersom denna handel mellan Israel och Gazaremsan är relativt okänd. Men nu har en arabisk tv-kanal besökt Gaza och gjort ett reportage om det industriella samarbetet med Israel.

– Du kanske inte vill tro vad du ser och kommer att höra, säger journalisten från det saudiska mediehuset Majalla i början av reportaget.

Gazas textilindustri växer enormt

De senaste åren har textilindustrin på Gazaremsan upplevt en enorm tillväxt. Under 2017 arbetade omkring 2 000 personer i branschen och kunderna var mestadels den lokala marknaden i den palestinska enklaven. Men på senare år har textilindustrin i Gaza börjat samarbeta med flera israeliska företag.

– Vi levererar varorna snabbt, har hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser, säger Hussein Abu Al-Bawab, ägare till en av de fabriker som har kunder i Israel.

Industrisamarbete Gaza Israel

Arbetarna är palestinier och fabrikerna är palestinskägda, medan kunderna är modeindustrin i Israel. Fabrikerna får material och design från Israel och plaggen sys enligt anvisningar på textilfabrikerna på Gazaremsan.

– Vi lyckades återställa den israeliska marknadens förtroende för att samarbeta med oss ​​på Gazaremsan. Idag finns det mer än 12 000 palestinska arbetare som arbetar på Gazaremsan för israeliska företag, förklarar Al-Bawab.

Fabriker i Gaza arbetar för Israel

Idag finns det mellan 30 och 40 textilfabriker på Gazaremsan som främst arbetar för israeliska kunder. Den största sysselsätter över 800 palestinier. Varje vecka transporteras ett tiotal lastbilar med varor från Gazaremsan till kunder i Israel. Handeln med Israel uppgår till mer än 85 miljoner svenska kronor i månaden.

Behöver arbete i Gaza

– Vi har jobb, tack och lov, och vår fabrik är igång. Textilindustrin vill också anställa ännu fler framöver. Min chef säger att om jag känner till någon som behöver ett jobb, då måste jag skicka dem till honom, säger palestiniern Emad Ahil, som jobbar på en textilfabrik med 300 anställda.

– När vi inte hade jobb var det hög arbetslöshet. Det här arbetet hjälper vår situation på Gazaremsan, säger han om de jobbmöjligheter som har skapats.

Hoppas på fler fabriker i Gaza

En man som har två söner på 22 och 23 år säger att han hoppas att ännu fler textilfabriker kan öppnas i framtiden. Det är många som vill ha ett jobb.– Jag hoppas att fler fabriker öppnas, så att ännu fler kan få jobb och bygga en framtid. God ekonomi är framtiden för våra barn och våra liv, säger mannen, som inte vill att sitt namn trycks i rapporten.

Trötta på konflikt

Han får medhåll av en annan som jobbar i den blomstrande textilbranschen, som också vill vara anonym. Han säger att många är trötta på över 15 år av konflikter och krig mellan Israel och Hamas och att de vill förbättra sina liv.

– Så länge gränsövergången är öppen kommer arbetarnas villkor och lönevillkor att förbättras. Vi vill få ännu fler fabriker på plats, så att de som vill ha jobbmöjligheter ska få det, säger han i saudiska tv-reportaget.

Hopp om mer samarbete

Den arabiska journalisten avslutar rapporten med att säga att handeln mellan Israel och Gazaremsan ger hopp om ett bredare samarbete i framtiden. Sedan är det frågan om hur mycket detta hjälper för att minska konflikten mellan Israel och islamisterna i Hamas. En förbättring av Gazas ekonomi kommer inte att avradikalisera terrorgruppen Hamas, skriver Amos Gilad och Michael Milshtein i en krönika.

Civilt gods till Gaza

Israel och Egypten har en vapenblockad av Gaza, för att förhindra fritt flöde av vapen till islamisterna där. Blockaden hindrar inte transport av civilt gods. Under 2019 var det nästan 100 000 lastbilar med varor som korsade gränsen från Israel till Gazaremsan. Dessutom var det runt 3 500 lastbilar med exportvaror som lämnade enklaven.

Här kan du se det saudiarabiska TV-reportaget från Gazaremsan:

Du kan läsa den här artikeln gratis tack vare MIFF:s över 13 100 medlemmar i Norge och över 450 medlemmar i Sverige. Men vi behöver stöd från många fler nu!

Ge en gåva här eller Swisha till 1233318219

Bli medlem