Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Hamas

Hamas är en förkortning på arabiska för Islamiska motståndsrörelsen. Hamas är en palestinsk islamistisk rörelse som har kontrollerat Gaza sedan 2007 och som har fört ett terrorkrig mot Israel sedan det skapades i slutet av 1980-talet. Hamas har sina ideologiska rötter i Muslimska brödraskapet.

Vad är Hamas?

År 2001, efter attackerna den 11 september i USA, satte Europeiska unionens råd upp den militära delen av Hamas på sin första lista över terroristorganisationer. År 2003 placerades också den så kallade “politiska” delen av Hamas på listan. Så sent som 2017 bekräftade EU:s högsta domstol att Hamas är en terrororganisation.

Hamas vann det andra och senaste palestinska valet 2006. Hamas fick 44,45 procent av rösterna och Fatah 41,43 procent, men på grund av valsystemet fick Hamas en klar majoritet med 74 av 132 platser i parlamentet. I kölvattnet av valet följde en intensifiering av konflikten mellan de två rivaliserande partierna, som kulminerade i att Hamas tog makten på Gazaremsan sommaren 2007.

Hamas-pakten

Hamasstadgan antogs den 18 augusti 1988. “Som en judisk stat med judisk befolkning står Israel emot islam och muslimer”, förklarar Hamas. Hamas mål är att förinta Israel och ersätta världens enda judiska stat med arabstaten nummer 23 och Islamiska staten nummer 58. Det slutliga målet är att “lyfta Allahs fana framför allt”.

En Hamasterrorist motiveras av Hamasstadgan. “Vår kamp mot judarna är mycket omfattande och allvarlig och kommer följaktligen att behöva allt lojalt stöd vi kan få, och senare måste den följas av nya framsteg och förstärkas av bataljoner från den brett förgrenade arabiska och islamiska världen tills fienderna besegras och Allahs seger är ett faktum”, skriver Hamas.

Hamas är en islamistisk organisation enligt alla definitioner. “Det slutliga målet är islam, profeten är vårt exempel och Koranen är konstitutionen”, skriver Hamas i sin stadga. Den klassiska antisemitiska konspirationen som finns i stadgan visar också att gruppen har hämtat inspiration från nazister eller andra antisemiter i Europa.

Hamas och Israel

Israel och israelerna har varit måltavlor för Hamas terror sedan starten. Hamas första attack kom våren 1989, då de kidnappade och dödade två israeliska soldater. Efter Osloavtalet 1993 inledde Hamas en terroristkampanj med självmordsbombare där ett stort antal civila israeler dödades. I september 1997 försökte israeliska agenter likvidera Hamasledaren Khaled Mashal i Jordanien, men aktionen misslyckades.

Hamas och Israel har varit i flera stora väpnade konfrontationer sedan Hamas tog makten på Gazaremsan 2007. Den största har varit Operation Cast Lead från 27 december 2008 till 18 januari 2009 och Operation Protective Edge från 8 juli till 26 augusti 2014. Eftersom Hamas vägrade att ingå eldupphör, men fortsatte med raketattacker mot Israel i veckor skadades den palestinska civilbefolkningen i israeliska försvarsoperationer i syfte att få ett slut på raketattackerna.

Hamas-angrepp

Den första Hamasattacken utförd av en självmordsterrorist skedde 1993. Från september 2000 till mars 2008 utförde palestinska terrorgrupper – Hamas, al-Aqsa martyrernas brigader (Fatah), Islamiska Jihad, PFLP med flera – självmordsattacker som dödade 557 israeler och skadade hundratals fler. Israelisk säkerhetstjänst stoppar flera självmordsattacker och andra terrorplaner varje år, och israelisk underrättelsetjänst har också hjälpt till att stoppa jihadattacker i Europa.

Hamas militära styrkor

Hamas militära styrkor är uppkallade efter Izz ad-Din al-Qassam (1882–1935), en terroristledare som ledde ett terrorkrig mot judar i området under mellankrigstiden. Hamas har tiotusentals krigare. Al-Qassam-brigaderna kämpar för att förverkliga Hamas mål att utradera världens enda judiska stat och resa Allahs fana i hela området.

Hamas och Palestina

I artikel 11 i stadgan står det: ”Hamas anser att Palestina har varit ett islamiskt territorium (waqf) i generationer och fram till uppståndelsens dag. Ingen kan ge avkall på det eller en del av det, eller lämna det eller en del av det.” Inte ens alla arabiska och palestinska ledare tillsammans kan ge upp det.  ”Det gäller alla länder som erövras av islam med våld.”

I maj 2017 publicerade Hamas ett nytt politiskt dokument. Här i Sverige gav SVT en helt annan innebörd än den som texten antyder. Hamas skriver att man “avvisar alla alternativ till en fullständig befrielse av Palestina, från floden till havet”. SVT rapporterade ändå att Hamas “formuleringar om att krossa Israel hade strukits”. Exemplet är taget från MIFF-boken ”Den falska bilden av Israel”.

Flaggan som används mest av Hamas-anhängare är grön, med en islamisk trosbekännelse i vit arabisk text i mitten. Hamas logotyp visar hela det tidigare brittiska mandateområdet Palestina täckt av grönt, som en signal om att Israel kommer att ersättas av en muslimsk stat. Logotypen bär också illusionen av Klippdomen i Jerusalem och två svärd.

Hamasledaren Ismail Haniyeh talade vid den iranske generalen Qasem Soleimanis begravning i januari 2020. (Foto: Khamanei.ir)

Hamas-lededare

Hamas grundare och högsta ledare var Sheikh Ahmed Yassin. Han var ansvarig för ett antal terroristattacker mot Israel, bland annat självmordsbombningar. År 2021 är Ismail Haniyeh Hamasledare för regimen i Gaza. Yahya Sinwar är också en av Hamas mäktigaste ledare. Han avtjänade 22 år i ett israeliskt fängelse för att ha kidnappat och dödat två israeliska soldater, men släpptes i en fångutväxling 2011.

Fathi Hamad är medlem i palestinska rådgivande församlingen (PLC) och en av de högsta ledarna för den islamistiska terroristorganisationen Hamas. “Vi måste döda alla judar på jorden! Vi måste slakta och döda dem, med Allahs hjälp,” sa Hamad under ett tal den 12 juli 2019. Han uppmanade också palestinier på Västbanken att döda israeler med en kniv.

Hamas – shia eller sunni?

Sunni och Shia är de två stora riktningarna inom islam, en splittring som uppstod kort efter profeten Muhammeds död. Muslimska brödraskapet, Hamas och de allra flesta palestinier är sunnimuslimer. Sedan den shiamuslimska revolutionen i Iran 1979, och på grund av de nära banden mellan Iran och terrorgrupperna på Gazaremsan, har de allra flesta palestinier valt att konvertera till shiaislam.

Hamas är en sunnimuslimsk organisation, men det har inte hindrat dem från att få ekonomiskt och militärt stöd från shiamuslimska Iran. Fientligheten mot Israel förenar dem. “Ingenting hände [i Gaza] utan direkta order och övervakning” från Iran, sa Islamiska Jihads generalsekreterare Ziyad al-Nakhaleh i december 2020. Han uppgav också att iranska missiler hade använts för att attackera Tel Aviv i Israel.

Hamas och Iran

Hamas fick länge ekonomiskt och militärt stöd från Iran, men det blev ett tillfälligt avbrott i samarbetet till följd av inbördeskriget i Syrien 2011. 2012 förklarade Hamas öppet motstånd mot Assadregimen, som utkämpade ett blodigt krig mot Hamasliknande grupper med kopplingar till Muslimska brödraskapet. Iran stod på Assadregimens sida och flyttade mycket av sitt bistånd från Hamas till Islamiska Jihad. Under de senaste åren har Iran och Hamas återigen funnit varandra.

Hamas och Hizbollah

Det syriska inbördeskriget skapade också tillfälliga klyftor mellan Hamas och Hizbollah, men under de senaste åren har de återigen sökt samarbete. Även om Hamas och Hizbollah har olika religiösa inriktningar förenas de i sin jihad mot Israel. Båda grupperna försöker också befästa och säkra sin politiska makt i de områden där de har kontroll, Gaza och Libanon.

Hamas och Fatah

Hamas och Fatah har länge varit bittra rivaler i det palestinska samhället. På Västbanken förföljs och förtrycks palestinier med anknytning till Hamas av det Fatah-kontrollerade självstyret, och på Gazaremsan förföljs och förtrycks palestinier med anknytning till Fatah av Hamasregimen. Ett antal överenskommelser om samarbete och nyval har aldrig förverkligats.

Splittringen mellan Fatah och Hamas gör “Palestina” till en fantasistat. Ända sedan 2007 har “Palestina” haft två oförenliga presidenter, två rivaliserande premiärministrar, grunder i en konstitution som båda parter bryter mot, ingen fungerande lagstiftning, ingen förmåga att hålla val, en befolkning där de flesta inte står under deras kontroll, gränser som inte är fastställda, ett territorium som är under militär kontroll av en annan makt och ingen tydlig plan för att lösa dessa konflikter.

Hamas-regimen i Gaza

Hamas har haft full militär och civil kontroll över Gazaremsan sedan 2007. Hamas tog makten i en blodig kupp där mer än 120 stridande och 39 civila uppges ha dödats. Fatah-versionen är att Hamas tog makten militärt, Hamas-versionen är att Fatah planerade en blodig kupp mot Hamas och att de tog kontroll i självförsvar. Sedan det palestinska inbördeskriget har ett stort antal Fatah-lojala palestinier som är anställda av den palestinska myndigheten i Gaza fortsatt att få löner finansierade med utländskt bistånd, men utan att arbeta.

Kvinnorna i Gaza diskrimineras av Hamasregimen på ett antal områden. Journalisten Åshild Eidem skriver: “Straffet för äktenskapsbrott är till exempel två år för kvinnor och sex månader för män. Dessutom kan män bara straffas om handlingen begås utanför parets hem, medan kvinnor kan straffas varhelst handlingen äger rum. Ett annat exempel är våldtäktsfall: Om våldtäktsmannen går med på att gifta sig med offret undviker han straff. Dessutom är straffet för hedersmord i Gaza högst två år, betydligt lägre än för andra mord.” Enligt Eidem är familjevåld inte ett brott på Gazaremsan.

Hamas och Syrien

Fram till 2012 hade Hamas politiska ledning sitt högkvarter i Damaskus, Syrien. Den dåvarande Hamasledaren Khaled Mashaal tog ställning mot Bashar Assad i inbördeskriget och skickade även vapen och ammunition till militanta palestinier i Yarmouklägret för att bekämpa regimens styrkor. Assad vann kriget och har hittills inte släppt in Hamas i värmen igen. Regeringen i Damaskus ser Hamas som “terrorister”.

Född till terror

”Född till terror” (Son of Hamas) är en bok av Mosab Hassan Yousef (född 1978) som kom ut på svenska 2012. Yousef är äldste son till Sheikh Hassan Yousef, en av grundarna av Hamas på Västbanken. Efter ett slumpartat möte med en brittisk turist gav sig Mosab ut på en personlig resa som tog honom ut ur Hamas, i samarbete med israelisk säkerhetstjänst, till kristen tro och politisk asyl i USA.

Støre och Hamas

2011 berättade dåvarande Hamasledaren Khaled Mashaal för norska TV2 att han hade haft “några telefonsamtal” med norska Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Det var ett brott mot västvärldens överenskommelse att inte ha politisk kontakt med terrorgruppen Hamas. När TV2 frågade Støre om han hade haft samtal med Mashaal förnekade Støre först detta. Støre försökte då avbryta inspelningen av intervjun och bad att få starta om.

Efter att TV2 ställt frågan igen, medgav Støre att han hade telefonkontakt med Mashaal, men först 2007. Oppositionen i Stortinget reagerade starkt och anklagade utrikesministern för att ljuga om sin kontakt med Hamas. MIFF avslöjade att Støre bara en månad tidigare hade skrivit till en parlamentsledamot: Norge har “aldrig erkänt Hamas eller etablerat relationer med rörelsen på politisk nivå”. TV2 avslöjade att Støre åtminstone hade etablerade telefonförbindelser med Hamas politiska ledare.

Väst har krävt av Hamas att man tar avstånd från terrorism, erkänner Israels existens och erkänner ingångna avtal mellan Israel och den palestinska myndigheten. Detta var ett påstående som Gahr Støre hävdade att Norge vidhöll under sin tid som utrikesminister, men han instruerade ändå norska diplomater att prata med Hamas och hade själv kontakt med Hamasledaren.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.