Stå upp för Israel - bli medlem nu!

Kom till Nordic Israel Congress 10 – 12. maj och lyssna på mycket relevanta föredrag. Var snabb med anmälan, begränsat antal platser

Besök Jerusalem

Ett besök i Jerusalem bör stå mycket högt upp på alla önskelistor för resenärer. De som redan har besökt staden längtar till nästa gång de kan uppleva Israels huvudstad. Jerusalem är landets största stad med över 900 000 invånare. Staden har varit centrum för det judiska folkets nationella och religiösa drömmar under de senaste tre tusen åren, och har därför också varit av stor betydelse för kristna och muslimer.

Jerusalem har varit centrum för det judiska folkets nationella och religiösa ambitioner och drömmar under de senaste tre tusen åren.

Varför är Jerusalem känt?

Jerusalem har varit det judiska folkets huvudstad i tretusen år. Judarnas religiösa längtan har riktats mot staden, även när de har levt utspridda i många andra länder. Jerusalem blev viktigt i kristendomen eftersom juden Jesus, som kristna anser vara Guds Son, korsfästes och uppstod igen här. Jerusalem var också viktig för Muhammed, eftersom han hade nära kontakt med samtida judar på arabiska halvön.

Murarna i dagens Gamla stan i Jerusalem byggdes på 1500-talet.

Gamla stan i Jerusalem

Flera av de viktigaste religiösa platserna i Jerusalem finns i Gamla stan. Murarna du ser idag runt dagens Gamla stan i Jerusalem byggdes på 1500-talet av en ottomansk sultan. Murens omkrets är ca 4,5 kilometer och varierar i höjd mellan 5 och 15 meter. Gamla stan är uppdelad i fyra fjärdedelar, armeniska, kristna, muslimska och judiska. Det var först under senare hälften av 1800-talet, med förnyad judisk invandring, som Jerusalem växte utanför stadsmurarna.

Det judiska kvarteret

Det judiska kvarteret ligger i den sydöstra delen av Gamla stan. Västra muren är huvudattraktionen, men det finns också flera synagogor, judiska bibelskolor (yeshivas) och museer. När jordanska styrkor intog östra Jerusalem 1948 belägrades judar i judiska kvarteret först och tvingades sedan lämna sina hem.

Tempelplatsen

Enligt judisk tradition och skrifter byggdes det första templet här av kung Salomo cirka 950 år f.Kr. Det andra templet uppfördes här omkring 516 f.Kr. och förstördes av romarna år 70 e.Kr. Tempelplatsen är ett stort platt område som blev byggt runt det andra templet när kung Herodes utvidgade det (ca. 72 f.Kr. till ca 4 e.Kr).

Klagomålsmuren är ett namn som icke-judar har gett till den västra stödmuren runt Tempelplatsen. Det judiska namnet är Västra muren, på hebreiska ofta förkortad som Kotel (HaKotel HaMa’aravi).

Västra muren (Klagomuren)

Tempelplatsen är den heligaste platsen på jorden för judarna och har varit centrum för deras gudsdyrkan i tre tusen år. Västra muren, som var en del av en stödmur som kung Herodes byggde runt Tempelberget för att expandera och stödja hela komplexet. Under den forna muslimska perioden började judar att be längs det västra muren, eftersom det var den närmaste platsen till den gamla tempelplatsen de kunde ta sig till. Än idag nekas judar av muslimska religiösa myndigheter att be på tempelplatsen.

Epitetet Klagomuren i Jerusalem har fått fäste som ett namn på stödmuren runt Tempelplatsen. Men det är ett namn som icke-judar gav, och det kan uppfattas som stötande för judarna. Det är inte så att judar klagar vid denna mur mer än människor av andra religioner gör, de ber vid muren. Vid Västra muren i judiska kvarteret i Jerusalems gamla stad idag finns ett stort öppet utrymme för turister och för människor som kommer dit för att be.

Västra muren är den västra stödmuren på Tempelberget - där judarnas tempel stod tills det förstördes av romarna år 70 e.Kr. (Foto: Dennis Jarvis, flickr)

Det armeniska kvarteret

Gamla stan har också ett armeniskt kvarter beläget i sydväst. Det är skilt från det kristna kvarteret trots att armenierna är kristna. Omkring tre tusen armenier bor i Jerusalem, femhundra av dem i Gamla stan. Det armeniska patriarkatet äger marken i kvarteret, liksom flera värdefulla tomter i västra Jerusalem och på andra håll.

Jaffa-porten

Jaffa Gate ligger i väster, där resenärer från hamnstaden Jaffa naturligt anlände till Jerusalem tidigare. Öppningen i muren strax söder om Jaffaporten gjordes 1898 av de osmanska härskarna för att låta den tyske kejsaren Wilhelm II komma in i staden i triumf. Idag kan bilar att köra in i Gamla stan från väster genom öppningen. Om du går in i Jaffa Gate är det kristna kvarteret i norr, armeniska kvarteret i söder.

Davids torn

Precis innanför Jaffaporten ligger Davids torn, även känt som Citadellet. Dagens befästningar byggdes under den mamelukiska och ottomanska perioden, men innehåller arkeologiska fynd från så länge som för två tusen femhundra år sedan, fram till tiden för det första judiska templet. De bysantinska kristna trodde att kung Davids palats hade lokaliserats i detta område.

Det kristna kvarteret

Det kristna kvarteret ligger i nordväst. Här hittar du Den heliga gravens kyrka, som av många kristna anses vara den heligaste platsen. Fem samfund har rättigheter i gravkyrkan – grekisk-ortodoxa, romersk-katolska, armeniska, koptiska och syrisk-ortodoxa. De flesta invånarna i kvarteret är arabiska kristna.

Den heliga gravens kyrka

Den heliga gravens kyrka (Uppståndelsekyrkan, Church of the Holy Sepulchre) är enligt kristen tradition en kyrka som byggdes över den plats där Jesus korsfästes och där han begravdes och återuppstod från de döda. Kyrkan har varit en viktig pilgrimsfärdsplats sedan 400-talet. Det förstördes år 1009, men blev ombyggt år 1048.

Rutten för dagens Via Dolorosa har varit i bruk sedan 1700-talet.

Via Dolorosa

Via Dolorosa (“Lidandets väg”) är en processionell väg genom Jerusalems gamla stad, den väg genom vilken Jesus sägs ha vandrat på väg till sin korsfästelse. Dagens rutt har varit i bruk sedan 1700-talet och är markerad med nio olika stationer på den cirka 600 meter långa sträckan. Via Dolorosa är inte en gata, men svänger in och ut från flera olika gator i den tätbefolkade Gamla stan.

Det muslimska kvarteret

Muslimska kvarteret, som ligger i nordost, är det största och folkrikaste kvarteret i Jerusalems gamla stad. Fram till de arabiska upploppen 1929 hade kvarteret en blandad befolkning, men sedan pressades judar och kristna ut. Bredvid ligger också Haram al-Sharif, det muslimska namnet på Tempelplatsen, med Klippdomen och Al-Aqsa-moskén.

Damaskusporten

Damaskusporten är en av huvudportarna till Jerusalems gamla stad. Från porten börjar en huvudväg som leder norrut hela vägen till Nablus, och förr även till Damaskus. Porten byggdes i sin nuvarande form 1537. Precis innanför porten finns den arabiska basaren och salutorget i det muslimska kvarteret.

Damaskusporten är en av huvudportarna till Jerusalems gamla stad. (Foto: Lawrence OP, flickr)

Haram al-Sharif

Muslimer använder det arabiska namnet Haram al-Sharif (ädel helgedom) som termen för Tempelplatsen. Bland sunnimuslimer är platsen viktig på grund av al-Aqsamoskén, som anses vara den tredje heligaste platsen i islam. Kort efter att muslimska styrkor erövrat Jerusalem började de bygga Klippdomen och al-Aqsamoskén på platsen.

Klippdomen

Klippdomen (Dome of the Rock) är en muslimsk helgedom på Tempeltplatsen i Jerusalems gamla stad. Klippdomen, med sitt gyllene kupoltak, är ett av Jerusalems mest kända landmärken. Det förväxlas ofta med en moské. Efter att Israel befriade östra Jerusalem och Tempelplatsen 1967 tillät Israels regering att de religiösa heliga platserna på Tempelplatsen styrdes genom en muslimsk stiftelse (waqf).

Al-Aqsa moskéen

Al-Aqsa-moskén anses vara den tredje heligaste platsen i islams sunnimuslimska inriktning. Enligt islamisk tradition bad Muhammed i riktning mot Jerusalem tills Allah bad honom att ändra riktning mot Kaabastenen i Mecka. Över fem tusen muslimer kan be i al-Aqsamoskén samtidigt. Moskén har ett silverkupoltak.

Mange av de mest kjente statsledere og artister som har besøkt Israel har vært gjester på Kong David hotell.

Kung Davids hotell

Några hundra meter väster om Gamla stan ligger Kung Davids hotell (King David Hotel), ett av de mest ikoniska hotellen i Jerusalem. King David är ett femstjärnigt hotell som öppnade 1931. Många av de mest kända statscheferna och konstnärerna som har besökt Israel har varit gäster på hotellet. King David Hotel har fyra restauranger och barer.

Jaffagatan

Jaffagatan(Jaffa Road) är en av Jerusalems huvudgator. Den går från Gamla stan i öster, genom centrum (med gatorna Ben Yehuda och King George) och till västra sidan av staden. När Jerusalem växte fram ur Gamla stan under senare delen av 1800-talet spred sig de nya stadsdelarna inledningsvis i området längs Jaffagatan.

Ben Yehudagatan

Ben Yehudagatan (Ben Yehuda Street) erbjuder ett av de viktigaste shoppingområdena för turister i Jerusalem. Gatan är uppkallad efter Eliezer Ben-Yehuda, mannen som skapade modern hebreiska. Ben Yehuda har varit gågata sedan 1983.

Mahane Yehuda-marknaden

Mellan Jaffagatan och Agrippagatan (Agripas Street) ligger Mahane yehuda-marknaden. Här finns mer än 250 försäljningsställen för frukt, grönsaker, bakverk, fisk, kött, ost, nötter, frön, kryddor, viner, kläder, skor, hushållsartiklar, textilier och judiska religiösa föremål. I närområdet finns också ett stort urval av lokala matställen.

Yad Vashem Holocaust-museum

Yad Vashem (”ett minne och ett namn”) är det officiella israeliska minnesmärket över förintelsens offer. Museet ligger på den västra sidan av berget Herzl i Jerusalem. Förutom minnesmärken och museer består Yad Vashem även av institutioner för forskning, arkiv, bibliotek, utbildning etc. Ett besök i Yad Vashem står på dagordningen under de flesta utländska statsbesök i Israel.

Yad Vashem museum åpnet i 1957, og har vært i sin nåværende bygning siden 2005.

Yad Vashem museet öppnades 1957. År 2005 öppnade museet i sin nuvarande byggnad, som ritades av arkitekten Moshe Safdie. Den består av 10 utställningshallar, personliga berättelser om 90 förintelseoffer och överlevande och cirka 2 500 personliga tillhörigheter, inklusive konstverk och brev, som skänkts av överlevande och andra. Yad Vashems mål är att ge ett ansikte till Förintelsens offer.

Yad Vashem har också ett större utomhusområde med skulpturer och andra former av minnesmärken för Förintelsens offer. Yad Vasmeh har också en egen sektion till minne av de icke-judiska hjältarna, ” righteous among the nations “, som riskerade sina liv för att rädda judar. Tio svenskar finns bland dessa bl.a. Raoul Wallenberg, Nina Langlet och Per Anger. Under 2019 hedrades 26 973 personer på detta sätt.

Israel-museet har et stort utvalg kunst fra ulike deler av verden.

Israelmuseet

Israelmuseet grundades 1965 i Jerusalems Givat Ram-distrikt. Museet ligger nära Bible Lands Museum, Knesset och Högsta domstolen. Israelmuseet innehåller världens mest omfattande arkeologiska samling från Det heliga landet och judisk historia. Det har också en stor samling av konst från olika delar av världen.

Davidsstaden

Davidsstaden (City of David) är belägen strax söder om Gamla stan, i Silwandistriktet. Betydande arkeologiska utgrävningar har utförts här under de senaste decennierna, med brons- och järnåldersupptäckter. Davidstaden är öppen för allmänheten som en arkeologisk park, och det är möjligt att vandra runt i flera underjordiska tunnlar.

Knesset

Knesset i Jerusalem är Israels parlament. Parlamentet har 120 ledamöter valda för fyra år i taget. Knesset antar alla lagar och väljer president och premiärminister. Invigningen av den nuvarande byggnaden ägde rum 1966. Beit Knesset, ”samlingshuset”, är ett annat namn för synagoga.

Oljeberget

Öster om Jerusalems Gamla stan ligger Olivberget. Historien om den judiska begravningsplatsen på Olivberget går tillbaka minst tre tusen år. Flera av det judiska folkets största religiösa och politiska ledare genom tiderna är begravda här. Vid foten av Olivberget ligger Getsemaneträdgården, känd som den plats där Jesus stannade innan han arresterades och korsfästes.

Alla Nationers Kyrka

Intill Gethsamanes trädgård ligger Alla Nationers Kyrka. Kyrkan innehåller en sten där Jesus, enligt traditionen, sägs ha bett när han greps. Den första kyrkobyggnaden på platsen sägs ha byggts på 300-talet. Under korsfarartiden fanns det ett litet kapell här. Dagens kyrkobyggnad stod klar 1924.

Berget Sion

Berget Sion (Mount Zion) har använts som term för Jerusalem och flera olika platser i Jerusalem genom åren. Idag är Sion beteckning på en kulle strax söder om det sydvästra hörnet av Gamla stan. Viktiga platser på kullen är kung Davids grav och det som efter tidig kristen tradition var den plats där Jesus och hans lärjungar åt sin sista måltid och den första kyrkan inrättades (Room of the Last Supper).

Ein Kerem

Enligt kristen tradition var Ein Kerem (Ein Karem), väster om Jerusalem, födelseplatsen för Johannes Döparen. Idag är Ein Kerem ett distrikt i Jerusalem med några tusen invånare. Hadassah Universitetssjukhus ligger strax väster om Ein Kerem.

Trädgårdsgraven

Gravplatsen i Trädgårdsgraven upptäcktes 1867. Sedan 1894 har den omgärdats av en trädgård och blivit en pilgrimsfärdsplats för protestanter, som tror att detta kan ha varit Jesu begravningsplats eller som tror att den liknar hur graven kan ha sett ut. I närheten finns en klippa som vissa tror kan vara Golgata (Skull Hill eller Gordon’s Golgatha)).

Abu Ghosh

Abu Ghosh är en arabisk-israelisk by några kilometer väster om Jerusalem, längs huvudvägen till Tel Aviv. Här hittar du populära arabiska restauranger och en gammal korsfararkyrka med upp till fyra meter tjocka väggar. Ett annat turistmål i Abu Ghosh är kyrkan Our Lady of the Ark of the Covenant.

Latrun

Latrun ligger längs huvudvägen mellan Tel Aviv och Jerusalem. Latrun var skådeplatsen för våldsamma strider under Israels självständighetskrig 1948. Idag är Latrun en populär plats för turister, inklusive Mini Israel, en park med modeller av historiska byggnader och andra sevärdheter från hela landet. Latrun är också hem för International Center for the Study of Bird Migration.

Latrun var skådeplatsen för våldsamma strider under Israels självständighetskrig 1948.

Östra Jerusalem

Från 1948 till 1967 var Jerusalem en delad stad. Jordanska styrkor ockuperade östra Jerusalem. Under Sexdagarskriget 1967 befriade Israel staden och konsoliderade den inom nya kommungränser. Många länder ser östra Jerusalem som ockuperat av Israel. Den stora delen av Jerusalems arabiska befolkning bor i östra Jerusalem, men flera judiska distrikt har också byggts i området.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.